Menjador Popular – comunitat

La proposta de crear un Menjador Popular naix de les voluntàries dels serveis de drets bàsics de Ca Saforaui durant l’inici de la crisi del Covid, adonant-se de la importància dels repartiments del Banc d’Aliments per satisfer la necessitat de menjar. Però alhora constatant que moltes altres necessitats com poder cuinar en condicions, seure a taula amb altres comensals o compartir espais de treball i celebració vinculats a un espai gastronòmic no estaven a l’abast de tot el món, i són tan importants per a alimentar-se i nodrir-se com la mateixa disponibilitat d’aliments.

Les traves burocràtiques, econòmiques i sanitàries ens han endarrerit als plaços molt més del que ens hauria agradat i el servei obert i públic de donar menjar cuinat al menjador a diari encara ara (estiu 2022) comença a fer-se una realitat assumible. Entretant, el Menjador Popular, com un ens amb vida pròpia que no pot esperar a llicències ni subministraments, ha anat donant cabuda a:

  • Sobirania Alimentària. Cobreix la necessitat d’oferir un espai per a compartir taula i sobretaula als voluntaris del Centre Social i dels Horts Populars. Tant improvisada com planificadament han anat celebrant-se esmorzars, dinars, berenars i sopars. És també el lloc que acull una part del nou projecte de Sobirania Alimentària Barrial: Les 500 Agràries, on arriba la producció dels horts i on es cuina i serveix els dies de celebració.
  • Educació Popular. Durant les obres del centre associatiu Joan Climent on tenien lloc les classes des de que el Centre Social es va quedar xicotet, vam començar a utilitzar el menjador com aulari i zona d’estudi. El que inicialment va ser una mesura temporal ha permés que acabàrem el curs amb més relació dels alumnes amb el barri, el centre i més interaccions d’aquestos amb la resta de projectes de Ca Saforaui.
  • Art Saforaui. Des del començament el Menjador Popular es va plantejar, tal com ho és el Centre Social, com un espai obert a tot tipus d’expressions artístiques i culturals locals. Tant és així que ja hi ha murals de varies artistes gràfiques, i seguim gaudint de concerts, recitals i danses.